Frakt från 59 kronor
Leveranstid 3 – 6 dagar med Postnord.

Sök
Stäng denna sökruta.

AVE x NABO: Limited edition kaffe

Tillsammans med vårt grannbageri AVE Kultur har vi på NABO tagit fram ett limited edition-kaffe; AVE x NABO Nicaragua. Läs mer om kaffet och Emelies resa till en egen kafferost här nedanför.

I Fridhemsberg som ligger i Falkenbergs inland hittar man inte bara oss på NABO utan flera andra företagare, bland annat blomsterbutiken Blomsterfrid och hantverksbageriet AVE Kultur. Blommor såväl som surdegsbröd, bullar och bakverk gifter sig väldigt bra med det vi själva sysslar med; te och kaffe. Sedan vi lärt känna Andrée och Emelie på bageriet har vi hittat många gemensamma nämnare, bland annat kaffe. Tillsammans med AVE har vi på NABO provat oss fram till ett kaffe som faller oss båda i smaken, som Emelie sedan rostat till perfektion. Nu kommer ni kunna köpa AVE x NABO-kaffe i en väldigt limiterad upplaga. Vi snackade med Emelie medan hon rostade för att få veta mer om hur kaffeintresset väcktes, som sedan ledde till ett köp av en egen liten rost.

Emelie låter den lilla rosten gå samtidigt som vi pratar om hur hon började intressera sig för mathantverk, ekologi och senare specialkaffe. Matintresset har funnits länge, med det var i samband med att hon träffade sin man Andrée, som arbetade som kock då, som det exploderade och tillsammans kunde de nörda ner sig i recept, råvaror och olika kök.

– Mycket handlade om mat när vi började träffas. Vi gick och handlade tillsammans, sedan lagade vi mat med olika teman och Andrée höll matlagningskurser för mig.

Efter en gemensam resa till Paris då de båda fastnade för det goda brödet, så fick de upp ögonen för surdegsbröd. Efter ett tag hade jakten på grymma råvaror nått en ny nivå och det bakades en hel del hemma i Emelie och Andrées lägenhet i Göteborg. Samtidigt tog de sig tid att prova olika kaffesorter och även nya bryggningsmetoder. Det var ungefär då Emelie reflekterade över att kaffet på jobbet inte var någon höjdare. Tillsammans med två kollegor köpte hon en presskanna och började köpa bättre kaffe för att dricka på jobbet, och någonstans där tog kaffeintresset (och nörderiet!) fart.

Under den här tiden arbetade Emelie som IT-konsult och en dag när hon hade för lite att göra på jobbet sökte hon ett stipendium som innebar att få prova att bo på Gotland under fyra månaders tid. Tiden gick, hon glömde av att hon ens sökt stipendiet när de fick beskedet att de vunnit! Både Emelie och Andrée var öppna för en förändring och nya utmaningar. När det nygifta paret kom hem från en vistelse i Tokyo, stuvade de om packningen och drog till Gotland. Väl på ön lärde de känna nya platser och människor, vilket ledde till både vänskaper och jobb. Medan Andrée arbetade som kock fick Emelie en chans att hjälpa till hos Gotlands kafferosteri som är ett familjeföretag. På det lilla rosteriet fick Emelie lära sig mycket om processerna kring kafferostning, förädlingen av råbönorna och intresset växte, kaffevärlden öppnade sig. Efter många timmar med rosteriets alla arbetsuppgifter, koppningar, test av olika kaffesorter, utvecklades också ett nytt tankesätt kring smaker och nyanser.

– Kaffe är någonting de flesta dricker varje dag, men inte vet så mycket om. Det blir ännu mer intressant om man provar sig fram till vad man själv gillar och lär sig mer om hur många smaknyanser man faktiskt kan hitta i ett bra kaffe!

Fyra månader på Gotland blev ett år och när de lämnade ön hade de fått med sig både nya kunskaper men också ett annat sätt att se på vardagen och ett driv att starta något eget. Paret hittade ett bageri till salu som de köpte. Det är vi på Nabo väldigt glada över, eftersom det inte bara betydde ett grymt hantverksbageri i Fridhemsberg, utan även nya vänskaper och samarbetsmöjligheter.

Emelie föredrar ljusrostade kaffesorter, gärna med lite syra. Vi på Nabo har en bred range av kaffesorter och rostningar i vårt sortiment och dricker mest mellanrost själva. Målet med samarbetet var att ta fram ett kaffe som kunde tilltala oss alla och resultatet blev en rund och mjuk kopp med toner av mjölkchoklad och torkad frukt. Bourbonbönor från Nicaragua, rostade i Fridhemsberg. AVE x NABO-kaffet finns i en limiterad upplaga och säljs på nabostore.se.

Framöver hoppas Emelie kunna rosta kaffe i större utsträckning och vi kan bara hålla med om att det är en grym kombination med bageri och kafferosteri!

EMELIE VICTORIN
Bor: Fridhemsberg i Halland.

Familj: Maken Andrée och sonen Valter, 9 månader.

Ålder: 32 år

Gör: Driver surdegsbageriet AVE Kultur tillsammans med Andrée. Rostar kaffe i liten skala. I skrivande stund föräldraledig från sitt jobb som IT-konsult.

Tips till den som vill dricka specialkaffe: Skaffa en kvarn! Det finns bra elektriska kvarnar för runt 1000-lappen, så det är ingen jätteinvestering men skillnaden är stor. Man får ut allra bäst smaker från ett färskmalet kaffe. Blöt alltid kaffefiltret och låt sedan kaffet blomma(häll lite vatten på det färskmalda kaffet så att allt kaffe blötläggs) i 30 sekunder innan du brygger det, det kommer också göra att du känner skillnad i smak.

EMELIE…
Rekommenderar: Att dricka kaffe lite mer medvetet! Nästa gång du dricker kaffe, välj mellan- eller ljusrost och försök känna efter vilka smaknyanser du hittar. Är det fruktigt, chokladigt, är det syrligt eller kanske nötigt?

Dricker helst: Ljusrostat kaffe, gärna en Etiopisk eller Kenyanskt kaffe.

Men helst inte: Skånerost.

Lyssnar på: Kaffekonnässörerna, en podd av Filip Åkerblom och Sebastian Franzén.

Läser: Manifest för bättre kaffe av Joanna Alm.

På sociala medier: @avekultur | @emelievictorin