Nabos lilla kaffeskola: iskaffe

Gott recept på iskaffe coming your way!

Kaffesuget är ju lika stort året om, men på sommaren kan det vara gött med något mer svalkande. Därför kommer här ett riktigt grymt recept på iskaffe!

Vi börjar med vårt bästa stalltips: isbitarna du lägger i ditt iskaffe ska inte vara vanliga isbitar utan infruset kaffe! På så sätt så blir iskaffet inte blaskigt i takt med att isen smälter. Det finns många sätt att göra iskaffe på och här tar vi upp två sätt, 1) iskaffe på vanligt bryggkaffe och 2) iskaffe på cold brew.

Iskaffe på vanligt bryggkaffe

  1. Frys in vanligt bryggkaffe i isfack eller ispåsar.
  2. Brygg kaffe i din kaffebryggare och låt det svalna. Vill du ha sötning på ditt iskaffe, så är det bra att ordna det medan kaffet fortfarande är varmt eller ljummet. Rör i socker, eller som vi föredrar, rör i lite flytande honung.
  3. När kaffet är svalt, blanda det med önskad mängd mjölk och lägg i isbitarna. Färdigt!

 

Iskaffe på cold brew

  1. Frys in vanligt bryggkaffe i isfack eller ispåsar.
  2. Mät upp önska vattenmängd i en burk med lock, eller annan typ av behållare. Portionera i kaffet (använd 1 mått kaffe per 1,25 dl). Låt stå i kylen minst 12 timmar. Söta kaffet med honung eller socker om du vill.
  3. Sila av kaffet genom ett vanligt filter i filterhållaren eller en silduk.
  4. Lägg kaffeisbitarna i glaset, häll på önskad mängd kaffe och mjölk.

 

Det är enkelt att göra gott iskaffe. Test gärna att göra på olika sorter kaffe, olika smaker kan träda fram när man dricker kaffet kallt istället för varmt. Ljusrostade kaffesorter brukar ofta passa bra som iskaffe, men vill man ha mer kraft funkar det lika bra med mörkrost. Vi brukar alltid göra vårt iskaffe på Thomas båtblandning, ett säkert kort som passar lika bra varmt som kallt.

Lycka till!