NABOs bästa afternoon tea

Att någon gång då och då hänge sig åt ett maxat afternoon tea-fat i våningar är bland det lyxigaste vi vet. Minst en sorts te till varje servering är ett måste. Här ger vi dig inspiration till vad du kan servera när du ska ordna afternoon tea – bjud in vännerna och börja planera, prick nu!

Vi har gjort i ordning en pdf för nedladdning, till dig som vill spara eller skriva ut våra tips! Klicka på filen för att ladda ner: PDF_afternoon_tea_nabo

VÅNING ETT

Svart te: Kokos och äpple// Grönt te: Frisk fläkt // Till första våningen vill vi gärna ha ett friskt och lätt te. Ofta väljer vi ett rent svart eller grönt te utan smaksättning, men gillar du smaksatt te rekommenderar vi något av ovanstående!

CUCUMBER SANDWICH

Vit formfranska med färskost, skivad gurka och salt. Montera som en dubbelmacka och servera utan kanter.

MINI VÄSTERBOTTENPAJ PÅ SMÖRDEG

Du behöver: 1 rulle smördeg, 1 dl mjölk, 3-4 dl riven västerbottenost, 2 ägg, salt och peppar. Skär smördegen i plattor och tryck ner den i små aluminiumformar (muffinsstorlek). Pensla smördegen med ägg. Vispa ett ägg tillsammans med mjölken. Riv osten och blanda i mjölkblandningen, salta och peppra. Fyll degformarna med ostblandingen. Grädda på 225 grader i 10-15 minuter.

DANSKT RÅGBRÖD MED LAX OCH FÄRSKOST

Fixa ett gott rågbröd från ett grymt bageri. Blanda samman 100 gram färskost med 200 gram varmrökt lax och 3 msk hackad gräslök. Pressa i lite citron, salta och peppra. Lägg röran på uppskuret rågbröd utan kanter, toppa med hackad gräslök.

 

VÅNING TVÅ

Svart te: Bäriga Björn // Grönt te: Äppelpäppel Pirumparum // Till andra våningen då det vankas scones så tycker vi att det passar med ett te med smak av frukt och bär!

SCONES

Till 8 st miniscones: 2-2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt, 25 gram smör, 1 dl mjölk. Blanda samman och forma till små miniscones. Grädda på 250 grader i mitten av ugnen, i 5-7 minuter.

CLOTTED CREAM

Clotted cream behöver förberedas dagen innan! Häll 6 dl grädde i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. Låt det sjuda 1 ½ tim utan lock. Rör inte i grädden, låt den inte koka. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. Ta upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. Rör den smidig och slät.

FÄRSKOST OCH MARMELAD

Till scones är det alltid gott med färskost och säsongen marmelad. Välj det du gillar bäst!

 

VÅNING TRE

Svart te: Rosig chai // Grönt te: Grön chai // Kryddigt te är alltid gott till bakverk, särskilt sådana med choklad och kola!

MUSCAVADOFUDGE

150 g rostade hasselnötter, 200 g smör, 5 dl mörk muscovadosocker, 5 dl socker, 3 dl

och hacka dem sedan. Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält. Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C. Rör då och då. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna. Ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter. Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande. Häll upp i en smord form, låt svalna och toppa med flingsalt. Skär upp och tjuvsmaka!

LITEN CITRON- OCH VALLMOKAKA

100 g smör, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 4 st ägg, 2.5 dl socker, 2 dl crème fraiche, 1 burk blå vallmofrön, skalet av 1 citron samt 0,5 dl citronsaft. Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smöret och crème fraiche. Vispa för hand försiktigt till en jämn smet. Rör ner vallmofrö, rivet citronskal och citronsaft. Smörj en form med hög kant och häll på smeten. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Glasyr: Blanda 3 dl florsocker och 2 msk citronsaft. Bred på blandningen på kakan och strö över vallmofrö. Skär i små söta fyrkanter.

SYLTGROTTA

4 1/2 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 200 g smör. 1 dl av din favoritsylt. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smör i mindre bitar och blanda i. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

LITEN CHOKLADBROWNIE

100 gram smör, 2 msk kakao, 50 gram mörk choklad, 2 dl socker, 1.5 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 2 st ägg, 1 näve grovhackade valnötter. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smör och choklad försiktigt. Blanda ner chokladblandningen och rör ner ett ägg i taget. Klä en liten form (max 20×20 cm, ju mindre desto högre kaka) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175° mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna och skär i smårutor till minibrownies.

PASSIONSFRUKTSBISKVI

200 g mandelmassa, 1 äggvita, 100 g rumsvarmt smör, 1 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker, 2 passionsfrukter, 200 g mörk, vit eller mjölkchoklad. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa och rör ihop med äggvitan till en jämn smet. Spritsa rundlar på ca 4-5 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Platta till toppen på varje så att de blir jämna. Baka mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt fluffigt. Tillsätt passionsfrukterna och fortsätt vispa tills allt gått ihop sig till en jämn kräm. Sprita eller bred på fyllningen på biskvibotten. Ställ i kylen så att de stelnar ordentligt. Smält chokladen, gärna i t.ex en kaffekopp så att det blir lite höjd att doppa i. Stick en gaffel eller kniv i botten av biskvin och doppa i chokladen. Låt rinna av lite och ställ sedan på en bricka för att svalna.

HOPPAS DET SMAKAR GOTT OCH ATT DU FÅR EN MYSIG STUND MED DINA VÄNNER! Vi tycker att du ska unna dig extra allt då och då, att slå på stort när det gäller mys kan inte slå fel. Säg gärna hej till oss på

hej@nabostore.se eller på Instagram, @nabo_ab.

Sofie, Lizette och Fanny på NABO