Örtte

Snabbguide
Dosering: 2-3 gram per 2 dl vatten
Temperatur: 100 grader
Bryggningstid: 4-10 minuter

Visste du att många örtteer är gjorda på traditionella “läkeväxter”?

 

Att brygga örtte

Örtte kan innehålla allt från bär, blad från träd och buskar till blommor, frökapslar och rötter av olika slag. Därför är det svårt att ge en generell rekommendation när det gäller att brygga örtte. Man skulle kunna tillämpa regeln: prova dig fram, det du gillar blir bra! Örtte kan bryggas på 100° och dra allt från 4-10 minuter, beroende på vilken styrka du önskar på smaken. Om örtteet innehåller något väldigt syrligt, till exempel hibiskus, rekommenderar vi en lite kortare dragningstid.

Om örtte

Örtte är inget nytt fenomen, utan är en gammal tradition, där man blandar torkade nyttoväxter och goda saker och sedan brygger till en dryck. Örtteer eller infusioner som det ibland kallas är en blandning av allt från bär, blad från träd och buskar till blommor, frökapslar och rötter av olika slag. Vi tycker att örtte är härligt som omväxling till vanligt te, men det är också lite utav en vattendelare. Vissa älskar och andra, tja, ogillar. Örtte innehåller mycket sällan koffein, vilket gör att det passar bra som kvällste. Te gjort på örter har i århundraden använts som läkemedel, då vissa örter anses ha läkande egenskaper. Kamomillte, som är ett av de mest klassiska örtteerna anses till exempel lugnande och är ett bra te att dricka innan läggdags.