Vitt te

Snabbguide
Dosering: 2-3 gram per 2 dl vatten

Temperatur: 70-80 grader
Bryggningstid: 2-10 minuter (beroende på sort)

Visste du att vitt te är tebuskens primör?

 

Att brygga vitt te

Vitt te kan variera från väldigt lätt smak till mer komplexa smaker. Det ska bryggas på ungefär 70-80 grader och dra i 2-10 minuter, beroende på sort. Vita teer är inte lika potenta smakbärare som teer som rostats, ångats eller bearbetats. Därför brukar vitt te behöva dra lite längre för att smakerna ska utvecklas fullt. Läs rekommendationen för det te du tänkt dricka! 

 

Om vitt te

Man brukar kalla det vita teet för det mest naturliga, då det varken hettas upp, valsas eller oxideras. Det räknas också som mer exklusivt, mycket på grund av att det är en primör på tebusken och bara kan skördas (för hand!) en gång om året. Knopparna bevaras hela och har en svagt blommig doft. Vitt te har fått sitt namn av det vita fjun som knopparna på tebusken har då det vita teet skördas. Bladen (och ibland även knopparna!) torkas helst utomhus, eller inomhus i ungefär 30 graders värme. Vitt te går alltså inte igenom lika många processer som grönt och svart te.

Är vitt te en riktig hälsoboost?

Vitt te har precis som grönt ett rykte om sig att vara en riktig hälsoboost för kropp och själ. Och ja, vitt te räknas som det nyttigaste, eftersom den varsamma behandlingen gör att nästan alla teets näringsämnen bevaras. Vitt te sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och innehåller höga halter antioxidanter. Vitt te sägs kunna minska risken att utveckla ledvärk samt hjärt- och kärlsjukdommar. Vitt te kan också verka lugnande, då det innehåller det rogivande ämnet teanin.