FRI FRAKT 31 OKTOBER – 3 NOVEMBER!
Leveranstid 3 – 6 dagar med Postnord.

Sök
Stäng denna sökruta.

Mörkrostat kaffe

Det finns många faktorer så påverkar hur ditt kaffe smakar, såsom ursprung, böntyp, rostningsgrad och hur du brygger kaffet. När det kommer till mörkrostat kaffe så är det faktiskt troligtvis just rostningsgraden som har högst påverkan på smakutfallet. Man brukar tala om framförallt tre olika rostningslägen; ljusrostat, mellanrostat och mörkrostat kaffe. Mörkrostat är precis som namnet antyder det kaffe som rostas mörkast – inte rocket science direkt!

Nabo_2024_låg-30

Läs mer och beställ

Nabo-2019-1381.jpg

119,00 kr339,00 kr

Läs mer och beställ

Upplev den mörka och intensiva smaken av mörkrostat kaffe

Mörkrostat kaffe får ibland dras med det seglivade ryktet om att allt mörkrostat kaffe är kaffe av dålig kvalitet och att enda anledningen att mörkrosta kaffe är för att dölja defekta bönor och dåligt kaffe. Vi, och många med oss, tycker att detta är helt fel och även om det är sant att själva mörkrostningen sätter stor prägel på slutresultatet, så är det inte så att mörkrostat kaffe inte varierar i karaktär och smakprofiler, precis som annat kaffe. Den nya vågens mörkrostade kaffe är både eleganta och kraftfulla, och bär tydliga smakstråk ofta med toner av mörka bär, choklad, nötighet, rökighet och jordighet. 

Bli förförd av den rika och kraftfulla smaken i varje kopp mörkrostat kaffe

Råkaffe har i sig väldigt syrliga egenskaper, men när bönorna mörkrostas (till ca 220-240 grader) bränns de syrliga egenskaperna bort och en milt bitter och knäckig karaktär framträder, som ger en intensiv och mustigare smakupplevelse. Vid 200 grader poppar kaffebönorna, och då frigörs oljor och fetter ur själva bönan, vilket gör att de mörkbruna mörkrostade bönorna ofta får ett glansigt och blankt utseende. Mörkrostat kaffe är populärt i Sverige, men även gångbart internationellt. Vi tänker kanske främst på Italien där espresson dominerar, vilket ju är mörkrostat kaffe. Även i Frankrike dricks det mycket mörkrost, och mörkrosten lämpar sig väl för espresso- eller pressobryggning. Mörkrostat kaffe dricks med fördel tillsammans med mjölk!

Vårt sortiment av mörkrostat kaffe

Vi på Nabo uppskattar allt från ljusrostat till mörkrostat kaffe. När vi är sugna på ett kaffe med kraft väljer vi en mörkrost och eftersom vi alla uppskattar att dricka kaffe med mjölk, så passar det utmärkt att välja en mörkrost. I vårt sortiment finns både mörkrostad robusta och arabica. Vår mörkrost My oh my! bär smaker av mörka bär såsom bigarråer och svarta vinbär, medan Monsooned Robusta är ett monsunerat robustakaffe som verkligen sticker ut ur mängden. Thomas båtblandning är vår storsäljare, och det är ett mellanmörk rostat kaffe kaffe, som landar någonstans mellan mellan- och mörkrost. Mighty Malabar bär toner av farinsocker och choklad. Ja, du hör, variationen av smaker på mörkrostat kaffe är stor. Vilken blir din favorit?

Varför välja mörkrostat kaffe?

De flesta som dricker mörkrostat kaffe väljer det eftersom de, liksom vi på Nabo, uppskattar de knäckiga och mustiga tonerna samt den angenäma bitterheten. Dessutom är det många som dricker kaffe med mjölk som föredrar att ha ett kraftfullt kaffe i botten, för att det inte ska bli en för mesig helhet. Prova dig fram genom olika rostningsgrader för att ta reda på vad du föredrar! Och du – döm inte ut mörkrost som dåligt eller bränt kaffe förrän du har provat!

 

FAQ Mörkrostat kaffe

Innehåller mörkrostat kaffe mer koffein än annat kaffe?

Nej, mörkrostat kaffe håller ungefär samma koffeingrad som ljus- eller mellanrostat kaffe, även om det kan upplevas mer kraftfullt och starkare.

Vad är skillnaden mellan mellanrostat och mörkrostat kaffe?

Skillnaden i rostningsprocessen handlar både om temperatur och tid. Mellanrostat kaffe går till ungefär 210-220 grader, medan mörkrostat kaffe går till 220-240 grader i rosten. Även tiden i kafferosten varierar mellan de två rostningsgraderna.

Är mörkrostat kaffe av dålig kvalitet?

Nej, men mörkrostat kaffe dras med ryktet att allt mörkrostat kaffe är mörkrostat just för att dölja en dålig skörd eller en sämre kvalitet på råkaffe. Detta stämmer inte!

Vad har mörkrostat kaffe för karaktär?

Smakprofilerna skiljer sig åt på mörkrostat kaffe, men mörkrost är vanligtvis lite bittrare och har en med knäckig ton än ljus- och mellanrost. Mörkrostat kaffe har även låg syrehalt, vilket påverkar smakbilden.