Vår bästa kombucha

 

Kombucha! Så läskande och törstsläckande med små fina kolsyrade bubblor. Så kul och enkelt att göra.

Vårt recept kommer från Surtantens bok, Stora boken om fermentering.

KOMBUCHA

– blir cirka 1 liter

9+18 dl vatten

20 g svart eller grönt te (ekologiskt) vi rekommenderar Rwanda Rukeri OP1

2,25 dl strösocker

1 scoby (ett starterpaket med jästkultur för kombucha, finns att köpa men hör med vänner för gör man kombucha tillverkas det en ny scoby varje gång )

3 dl färdig kombuchadryck (brukar följa med när man får eller köper en scoby)

Gör så här:

1. Ta fram en stor glasburk, minst 3 liter. Koka upp 9 dl vatten. Häll vattnet i burken och tillsätt teet. Låt teet dra i minst 10 minuter.

2. Sila bort teet, häll i sockret och rör om så det löser sig. Fyll på med 18 dl kallt vatten. Kontrollera att teet håller max 25 °C och häll sedan i den färdiga kombuchadrycken och lägg i scobyn.

3. Täck burken med ett tygstycke eller en handduk och fäst med ett gummiband så inga flugor eller skräp kan komma in. Ställ burken i rumstemperatur. Den får inte stå i direkt solljus.

4. Låt kombuchan fermentera i 1–2 veckor. Smaka på drycken då och då och avbryt fermenteringen när smaken är bra. Ju längre drycken får stå, desto mer vinägersyrlig blir den.

5. Ta bort scobyn och den ”baby” som eventuellt har bildats på ytan men spara båda.

6. Sila kombuchan och kyl den innan servering.

7. Kombucha kan förvaras i en flaska i kylskåpet i flera veckor.

Tips! Scobyn kan användas direkt för att göra en ny omgång kombucha, eller förvaras i några deciliter färdig dryck i en burk i kylen till nästa användningstillfälle. Tänk på att alltid spara lite kombucha till nästa gång. Spara även babyn, i samma burk som scobyn går bra.

Smaksatt och kolsyrad kombucha

Gör så här:

1. Ta bort scobyn och sila kombuchan för att få bort eventuella partiklar.

2. Diska burken och häll tillbaka drycken i den tillsammans med 100 g krossade bär eller frukt per liter dryck. Se tips på smaksättningar nedan.

3. Täck burken med tyg och låt stå i rumstemperatur i 1–2 dagar.

4. Sila av smaksättningen och häll upp kombuchan i en ren petflaska.

5. Låt drycken fermentera ytterligare 1–2 dygn i rumstemperatur. Känn på flaskan efter 1 dygn, om den fortfarande känns mjuk ska den fermentera längre. Om flaskan inte ger efter för tryck har kolsyra bildats och fermenteringen är klar.

6. Kyl gärna drycken innan servering. Förvara flaskan i kylskåp.

Tips på smaksättningar: Hallon, fläder & citron. Blåbär, päron & ingefära. Jordgubbar & lime. Citronverbena. Havtorn. Äpple & kanelstång. Passionsfrukt. Ananas & mynta. Björnbär & timjan.