vår bästa kombucha

Vi älskar kombucha, som är en probiotisk dryck baserad på vatten, svart te, kombuchakultur (scoby) och socker. Så läskande med söta små kolsyrade bubblor i mängder, god att smaksätta och ett grymt bra alokoholfritt alternativ till en god middag. Dessutom fullt av nyttig bakteriekultur som gör gott för magen!

 

Vi brukar tycker att Surtantens kombucharecept är magiskt, så vi delar med oss av det här!

Till ungefär 1 liter kombucha:

3 dl + 6 dl vatten

5 gram ekologiskt svart te . Se till att du använder ett rent te, det vill säga inte smaksatt, gärna vårt Rwanda Rukeri OP1 som är optimalt för kombucha!

3/4 dl socker

1 dl färdigfermenterad kombucha (brukar följa med när man köper en scoby)

1 scoby

Valfri smaksättning

Våra favoritsmaksättningar: hallon, jordgubb och mynta, fläder, citron, kanel, havtorn, äpple, ananas, björnbär, blåbär. Ska vi fortsätta?

Rabarber, aronia, ingefära… du kan smaksätta din kombucha med precis vad du tycker är gott.

Såhär gör du:
  • Ta fram en burk som rymmer 1,5 liter. Koka upp  3 dl vatten. Häll vattnet i burken och tillsätt ditt ekologiska te i en rymlig tesil så att tebladen utvecklas fullt. Låt teet dra i 10 minuter.
  • Ta ur tesilen och häll i sockret. Rör runt så att det löser sig. Fyll på med 6 dl kallt vatten. Kontrollera att teet håller max 25 grader och häll sedan i den färdiga kombuchan och lägg i scobyn. 
  • Täck burken med ett tygstycke eller en handduk och fäst med ett gummiband, så att inget skräp kan falla ner i din blivande kombucha. Ställ burken i rumstemperatur. Den får inte stå i direkt solljus.
  • Låt kombuchan fermentera i 1-2 veckor. Smaka på drycken då och då, och avbryt fermenteringen när det smakar bra. Ju längre drycken får stå, desto mer vinägersyrlig blir den. 
  • Ta bort scobyn och den “baby” som kan ha bildats på ytan. Spara båda två. 
  • Sila kombuchan och kyl den före servering. Du kan också smaksätta och kolsyra drycken (det rekommenderar vi!) genom att låta den fermendera ytterligare en gång. Diska burken och häll tillbaka drycken tillsammans med 100 gram smaksättning. Krossa eller hacka ingredienserna. Täck burken med tyg och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn. Sila av smaksättningen och häll upp kombuchan på PET-flaska. Låt fermentera ytterligare 1-2 dygn i rumstemperatur. Känn på flaskan efter ett dygn, om den fortfarande känns mjuk ska den fermenteras längre. Om flaskan inte ger efter för tryck har kolsyra bildats och fermenteringen är klar. Kyl gärna drycken före servering. Förvara alltid din kombucha i kylskåp. 

 

Lycka till!

 

Så kul att du vill göra egen kombucha! Vi rekommenderar att använda ett riktigt kvalitetste, självklart ekologiskt.

Vårt Rwanda rukeri OP1 är grymt att brygga kombucha på. Lycka till!