Nabos lilla kaffeskola: brygga i Chemex-kanna
Förutom att den är grymt snygg på kökshyllan, så går det att göra grymt gott kaffe i en Chemexkanna. Chemex designades av Peter Schlumbohm på 40-talet och dess formgivning har varit omtyckt och hyllad sedan dess. Är inte det den bästa kombon, form, funktion och kaffe? Vi kan knappt komma på någon bättre! Dessutom är det ett smidigt sätt att brygga och servera kaffe på – du brygger i kannan och tar sedan bara ut filtret, sedan är kaffet redo att serveras ur den snygga kannan!
Kaffets malningsgrad bör vara något grövre än vanligt bryggkaffe, men det fungerar även med vanligt bryggmalet. Skillnaden är hur snabbt vattnet tar sig igenom kaffet – ju finare korn desto längre tid tar det, och i en Chemex riskerar man att kaffet blir svalt om det tar för lång tid för vattnet att rinna genom kaffet. Alltså; mal kaffet något grövre än bryggmalet.
SÅHÄR GÖR DU FÖR ATT BRYGGA GOTT KAFFE I EN CHEMEX!
Sätt igång vattenkokaren.
Vik upp det särskilda kaffefiltret, så att den ena sidan har tre lager papper. Vänd den delen framåt pipen på kannan.
När vattnet kokat upp, häll det i kannan för att blöta ner filtret. På så sätt undviker du att kaffet får papperssmak, samtidigt som du värmer Chemexen lite inför kaffebryggningen.
Häll sedan ut vattnet som runnit genom filtret.
Fyll sedan filtret med ditt kaffe, doseringen vi rekommenderar är 7 gram kaffe per 1,25 dl vatten. Det ultimata är om vattnet är 96-98 grader. Om du inte har temperaturinställning på kaffekokaren, så brukar det fungera att låta vattnet koka upp och sedan vänta cirka 30-40 sekunder, så har vattnet svalnat till rätt temperatur.
Häll på vattnet i en cirkelrörelse, utifrån kanten och inåt centrum. När allt kaffe är uppblött, sluta hälla på vatten och låt kaffer blomma. Blomningen är när kaffet bubblar och skummar. Om du låter kaffet blomma så träder fler aromer fram och vi tycker det gör stor skillnad för slutresultatet! När blomningen är klar, fortsätta att hälla på resten av vattnet i cirkelrörelser, utifrån och in mot centrum.
När vattnet runnit igenom filtret är det bara att ta ut filtret och servera kaffet! Vi brukar alltid ta med chemexkannan till kaffebordet och hälla på vattnet inför gästerna, det är mysigt och ett kul sätt att visa olika sätt att brygga kaffe på. Det brukar alltid bli en “snackis”!