Örtte, fruktte eller infusion – kärt barn har många namn! En sak är säker, och det är att örtte inte är något nytt påfund utan en mycket gammal tradition som återfinns i de flesta länder och kulturer. Örtte och fruktte är en blandning av torkade nyttoväxter, blommor och blad samt godsaker som bär, frukt, rötter och frökapslar, som man sedan brygger till en varm dryck likt te. Örtte kan innehålla te, men är alltså inget regelrätt te, även om vi i Sverige kallar det så.
Örtte har traditionellt använts med hälsofrämjande syften, kamomillte är ett bra exempel, som ska hjälpa till med sömnen. Vi tycker att örtte är en bra omväxling till vanligt te, och fruktte är ofta ett gott och barnvänligt alternativ. Vi på Nabo har ett utvalt sortiment på örtteer som vi verkligen gillar och rekommenderar.
Eftersom örtte, fruktte och infusioner erbjuder en stor variation när det kommer till ingredienser och kombinationer, så är det svårt att ge ett generellt råd kring hur det ska bryggas. Vi ska dock göra vårt bästa! Om örtteet inte innehåller något te (från Camellia Sinensis), kan du brygga det på 100 grader och låta det brygga i allt från 4-10 minuter, eller längre om du vill ha mycket smak. Om ditt örtte däremot innehåller till exempel grönt te, så anpassa både temperaturen och dragningstiden efter det gröna teet, det vill säga 75-85 grader, 2-4 minuter. Om örtteet innehåller något väldigt syrligt, till exempel hibiskus, rekommenderar vi en lite kortare dragningstid. Att brygga örtte är lite “learning by doing”, vi guidar dig gärna rätt utifrån ingrediensförteckningen, hör av dig till oss på hej@nabostore.se om du har frågor!
Örterna som används för att göra örtte kan variera kraftigt beroende på region och personlig smak. Många örter har traditionellt använts för medicinska ändamål, och örtte anses av många vara en hälsosam dryck på grund av dessa egenskaper. Exempel på örter som ofta används för att göra örtte inkluderar kamomill, pepparmynta, ingefära, lakritsrot och gurkmeja. En av de största fördelarna med att dricka örtte är att det är en koffeinfri dryck, vilket gör det till ett bra alternativ för personer som vill undvika koffein eller som söker en avslappnande dryck för att hjälpa dem att somna på natten. Dessutom anses många av örterna som används för att göra örtte ha avslappnande och lugnande egenskaper, vilket gör örtte till en populär dryck för personer som lider av stress eller sömnproblem.
En annan fördel med örtte är att det är enkel att göra hemma. För att göra örtte kan du använda antingen färska eller torkade örter. Det är viktigt att använda rätt mängd örter och vatten för att få den önskade smaken och styrkan på din dryck. Ett vanligt förhållande är en tesked örter per kopp vatten, men det kan variera beroende på örten och personlig smak. Förutom dess potentiella hälsofördelar och enkelhet att göra, har örtte också en annan fördel: dess mångsidighet. Örtte kan drickas varmt eller kallt och kan också användas som bas för cocktails och mocktails. Dessutom kan du blanda olika örter tillsammans för att skapa en unik smakprofil som passar din personliga smak. Trots dess många fördelar och popularitet är det viktigt att notera att örtte inte bör ersätta medicinsk behandling eller råd från en läkare.
Traditionellt är örtte en hälsodryck som kan innehålla mycket nyttigheter. Örtte har en storspännvidd och variation på ingredienser, men ofta är örtte nyttigt och har tagits fram med någon typ av syfte; för att vara lugnande, värmande, för att sätta igång cirkulationen eller liknande. Det kan också vara framtaget bara för att det är en riktigt god smakkombination, och det är väl nyttigt i sig; att njuta av en god kopp örtte i lugn och ro?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få uppdateringar, nyheter och annat skoj!