NABOs lilla kaffeskola: bryggkaffe
Att göra gott bryggkaffe kan faktiskt vara en konst – det kanske du inte tänker på varje gång du trycker på knappen på din elbryggare? Att nörda ner sig i hur man gör det godaste bryggkaffet kan faktiskt ge dig en helt ny kaffeupplevelse! Det är de små detaljerna som gör skillnaden. Vi på NABO guidar dig till hur du gör det godast bryggkaffet.
Det viktigaste när man brygger kaffe i elbyggare, är att alltid ha kaffemaskinen ordentligt rengjord, såväl kanna som filterhållaren och andra delar. Varje tillverkare av kaffebryggare kan ha olika instruktioner kring hur bryggandet ska gå till, det kan också vara värt att kolla upp. Så, dags att dra igång!
LET’S GET STARTED!
Blöt filtret. Om du vill göra det här riktigt hardcore; börja med att fylla vattenbehållaren med vatten. Sätt i filtret och “spola igenom” maskinen med vattnet, samtidigt som filtret blöts upp. Detta tar bort eventuell papperssmak på kaffet, vissa är riktigt känsliga och andra inte – men det kan vara värt att prova!
Mät upp rätt mängd. Mät upp rätt mängd kaffe till antalet koppar du tänkt att brygga. Varje kaffebryggare brukar komma med ett mått, använd det mått som följde med din bryggare. Annars är ett bra mått 7 gram kaffe till 1,2 dl vatten. Se till att kaffet fördelas jämnt i filtret, så att allt kaffe bli uppblött.
Låt kaffet blomma. När kaffet blommar, det vill säga skummar och bubblar, så släpper kaffet koldioxid, vilket gör att aromerna i kaffet kommer bli mer framträdande. När du blommar kaffet i en kaffebryggare, gör du helt enkelt så att du låter en liten del av vattnet rinna ner, sedan stänger du av kaffebryggaren i 45-60 sekunder, eller tills dess att kaffet slutar skumma. Sedan drar du igång den igen och låter resterande vatten rinna ner! Varför ska kaffet blomma? Jo, för att fler av de härliga aromerna kommer fram.
Drick och njut! Nu är ditt kaffe klart! Ett sista tips: om du bryggt mycket kaffe – häll det på termos snarare än att varmhålls det på kaffebryggaren! Då påverkas inte smaken, och ofta håller kaffet temperaturen bättre och jämnare i en termos.
Något som kan vara värt att tänka på är att vattenkvalitén kan påverka kaffesmaken mycket. Vatten smakar olika i olika städer, kommuner och i egna brunnar. Beroende på om vattnet är mjukt eller hårt, vad det har för pH-värde och många andra faktorer, så kan det påverka hur ditt kaffe smakar. Lycka till med ditt bryggkaffe!
Här på NABO dricker vi absolut mest bryggkaffe, och vi rekommenderar verkligen Moccamaster, som är en bryggare med hög precision, bra funktioner och den brygger kaffet på rätt temperatur. Sen är den snygg också, det gör ju inget 😉
/Sofie, Lizette och Fanny
P.S. Glöm inte att bryggkaffe alltid smakar godare med fikabröd till.