Frakt från 59 kr | Ordrar med adventskalendrar börjar skickas v. 41 & 42!
OBS! Just nu är leveranstiden längre än normalt – räkna med 10-14 dagar.

Sök
Stäng denna sökruta.
NABOs lilla kaffeskola Presskaffe
Nabo_201711951

KAFFE PÅ FRANSKT VIS – PRESSKAFFE!
Att brygga kaffe i presskanna är något alldeles visst och smaken är specifik och SÅ god. Det känns verkligen skillnad i smak mellan ett kaffe bryggt som press och kaffe som är bryggt i elbryggare. Den första presskannan patenterades i Frankrike i mitten på 1800-talet, och bryggmetoden är starkt förknippad med fransmännen. Vem vill inte ha en egen liten smak av Paris hemma, tänker vi?
Presskannan har ett filter i metall, och till skillnad från när man brygger kaffe med papperfilter, så släpps mer av kaffets oljor igenom och hamnar i det färdigbrygda kaffet. Vissa föredrar ett kaffe med mer olja, och då är presskaffe verkligen någonting att rekommendera! 

OK, DAGS ATT BRYGGA!
Grovmalet kaffe. När du brygger presskaffe ska kaffet vara grövre malet än till vanligt bryggkaffe, det finns särskilt kaffe som passar till presskanna. Det kallas ofta “Presso” eller “Bistro” i butik, hos oss på NABO kallar vi det presso och vi kan mala bönorna så att de passar att brygga i din presskanna.
Rätt mängd kaffe. 14 gram kaffe per kopp fungerar som mått när man ska brygga i presskanna, det vill säga cirka 2 kaffemått per 1,25 dl vatten. Om du ska brygga en hel kanna och vill slippa måtta upp, så är en tumregel att du kan fylla nästan en fjärdedel av kannans storlek med kaffe så blir det lagom.
Låt kaffet blomma. Koka upp vattnet och häll det i presskannan så att det precis täcker kaffet. Vattnet bör vara ungefär 95°. Låt kaffet blomma (pysa, bubbla och skumma) i ungefär 30-40 sekunder, och häll sedan över resten av vattnet.
Låt dra. Låt kaffet dra i vattnet ungefär 3 minuter innan du pressar ner det! Det kan dra i 4 minuter, men efter det så blir det oftast för beskt. 
Servera! När kaffet är pressat är det färdigt att servera, och det görs förstås i samma snygga kanna.

BÄSTA PRESSKAFFET
Mörkrostat kaffe och fylliga sorter är att föredra när det gäller presskaffe. Se till att ha rätt malningsgrad så ska allting gå fint! Mörk Perombia, Sumatra Mandheling, Thomas båtblandning och Barahona är exempel på kaffesorter vi verkligen rekommenderar till presskanna. Vi säljer presskannorna från Bodum, eftersom de är funktionella, snygga och av riktigt bra kvalitet! Och du… glöm inte att skruva isär metallfiltret då och då för rengöring!