Grönt te
Snabbguide
Dosering: 2-3 gram per 2 dl vatten
Temperatur: 75-85 grader
Bryggningstid: 2-4 minuter
Visste du att gröna teer av bra kvalitet går att brygga två gånger på samma teblad?
VIKTEN AV RÄTT BRYGGNINGSMETOD
Många älskar medan vissa tackar nej till grönt te, ofta med anledningen att “det är så beskt”. Givetvis kan det vara så att man helt enkelt inte gillar grönt te, men det kan också vara så att de gröna teer man smakat varit felbryggda, oftast med för lång dragningstid eller för varmt vatten! Grönt te ska nämligen inte bryggas på för varmt vatten, 75-85° är lagom. Om grönt te bryggs på för hög temperatur så frigörs fler beska ämnen och teets egentliga smak går miste medan beska och strävhet träder fram. Det samma gäller om teet får dra för länge, 2-4 minuter är lagom.
OM GRÖNT TE
Grönt te är den vanligaste tesorten i Kina och Japan, när man pratar om te i dessa länder är det oftast grönt te man menar. Det är ändock viktigt att poängtera – grönt te och svart te kommer från samma växt, Camellia Sinensis, det är själva processen som skiljer grönt och svart te. Smaken på grönt te är lättare än på svart te, då det finns stråk av örter, gräs och blommor. Det finns två huvudskolor av gröna teer, det säger sig nästa själv; kinesiska och japanska. I Kina rostas eller steks det gröna teet i wok. I Japan brukar man istället ånga teet. Upphettningen är till för att förstöra ett enzym som gör att det gröna teet inte kan oxidera och därför förblir grönt (till skillnad från svart som är helt oxiderat). Grönt te är vanligt som rent te, det vill säga utan smaksättning. Det fungerar dock alldeles utmärkt att smaksätta! Vi på NABO tycker att grönt te gör sig extra bra tillsammans med citrus, exotiska frukter och mint.
ÄR GRÖNT TE VERKLIGEN NYTTIGT?
Grönt te är fullproppat med antioxidanter, vilket gör det till en riktig hälsodryck. Grönt te är bevisat bra för matsmältningen och sägs kunna bidra på ett bra sätt till cellförnyelse. Vi tänker också att det är nyttigt på grund av att tedrickande är en lugn stund, en ritual som får ta lite tid och ofta är kopplat till egentid.
Grönt te innehåller koffein och kan vara uppiggande, precis som allt te som kommer från Camellia sinensis. En genomsnittlig kopp grönt te innehåller ungefär 30 milligram koffein, att jämföra med en kopp kaffe som innehåller ungefär 70-100 milligram.