Rooibos

Snabbguide
Dosering: 2-3 gram per 2 dl vatten
Temperatur: 100 grader
Bryggningstid: 5-8 minuter

Visste du att rooibos är koffeinfritt?

ATT BRYGGA ROOIBOS

Rooibos tål att bryggas i 100 grader och dragningstiden kan varieras efter smak, eftersom rooibos inte riskerar att bli beskt. Vi gillar att låta teet ligga i koppen tills den är uppdrucken, men det är som sagt en smaksak. De flesta röda teer passar väldigt bra även kallt, därför brukar vi göra iste eller cold brew baserat på rooibos på sommaren.

OM ROOIBOS

Som du kanske vet, så kommer rooibos inte från tebusken (Camellia Sinensis), utan från en buske som endast växer i Sydafrika; rooibosbusken. Rooibos får sin färg då man gräver ner det i marken och låter det oxidera där. Till skillnad från grönt, svart och vitt te, så innehåller rooibos inget koffein, vilket gör det till ett bra kvällste. Det passar också väldigt bra för barn och gravida, som bör undvika koffein i för stora doser. Bladen innehåller mineraler och antioxidanter och sägs vara väldigt nyttigt och ha en rad hälsofördelar. Bland annat sägs rooibos ha antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar blodcirkulationen. Rooibos innehåller bland annat mineralerna zink, koppar och kalcium som stimulerar hårväxt och bidrar till starkare skelett och tänder. Så, vad väntar du på, visst blev du sugen på en kopp rooibos nu? Rooibos funkar fintfint ihop med både bäriga, fruktiga, kryddiga och citrussmaksättningar.