Svart te

SNABBGUIDE

Dosering: 2-3 gram per 2 dl vatten
Temperatur: 100 grader
Bryggningstid: 3-4 minuter

Passar bra med mjölk, om du vill dricka på engelskt vis!

SÅHÄR BRYGGER OCH SERVERAR DU SVART TE

När du brygger ditt svarta te är det viktigt att vattnet är riktigt hett, för att få ut så mycket smak som möjligt ur tebladen, 100° är perfekt. Om temperaturen är under 90° så utvecklas inte alla smaker, så se till att ha rätt temperatur! Svart te kan bryggas enbart en gång på samma teblad. Finsmakare dricker teet utan tillbehör, men svart te fungerar faktiskt bra med mjölk i, för den som gillar det. Engelsmännen som är storkonsumenter på te, dricker det ofta med mjölk i och gärna en skiva citron om det passar smaksättningen. För dig som gillar honung, så är det också en bra smakförhöjare i te.

a4ebeae200d69d2bab118c9eef5f751b-1740x1000-c-default

OM SVART TE

Svart te har sitt ursprung i Kina, där det började framställas i slutet på 1500-talet, och precis som grönt och vitt te framställs svart te från blad på tebusken Camellia Sinensis. Smaken på rena svarta teer varierar från kraftigt maltigt till lätt blommigt, beroende på vad teplantan haft för förhållanden. Vid skörden väljer man ytterligare hur smaken ska bli, beroende på vilka blad man plockar. Efter skörden går tebladen igenom en process med bland annat luftning, rullning, oxidering, skiktning och torkning. Efter de olika stegen är det dags för den eventuella smaksättningen, och det fina med svart te är att möjligheterna är oändliga. Svart te passar väldigt bra ihop med bäriga och fruktiga smaker, såväl som en klassikt kryddig chai! Ja, det mesta gifter sig bra med det lite kraftigare svarta teet. 

Svart te innehåller koffein och kan vara uppiggande, precis som allt te som kommer från Camellia sinensis. En genomsnittlig kopp svart te innehåller ungefär 20-35 milligram koffein, att jämföra med en kopp kaffe som innehåller ungefär 70-100 milligram.