Iste på svart te och jordgubbar
Vi tycker att iste passar vid många olika tillfällen: i packningen till stranden, som måltidsdryck eller som alkoholfri fördrink till en middag. Allt beror på hur du toppar ditt iste, det går att göra precis hur festligt som helst! Iste blir som en variant på smaksatt vatten, som utöver att det är väldigt gott även är nyttigt tack vare de antioxidanter som teet innehåller.
Vårt iste på det svarta teet Bäriga Björn är toppat med jordgubssaft, jordgubbar och mynta, men du kan lika gärna utgår från ett te du har hemma och toppa med godsaker som passar till smaksättningen.
DU BEHÖVER
10 gram svart te Bäriga Björn (eller annat te med bärig smak)
1 liter vatten
4 msk koncentrerad jordgubbssaft
10 jordgubbar
2 kvistar mynta
Is (gärna krossad)
SÅHÄR GÖR DU
Brygg ditt te som vanligt genom att koka upp vattnet och låt teet dra i 3-4 minuter. Låt svalna till dess allting det kallt. Blanda i den koncentrerade saften, som fungerar som både sötning och smaksättning. Hacka myntan fint och blanda i, spara ett par blad att dekorera med. Skiva eller mixa jordgubbarna och bland i med mycket krossad is. Mums!
När man gör iste behöver man inte följa ett recept slaviskt, utan det går bra att addera sådant som man tycker är gott och skulle smaka bra ihop. Basen består av te bryggt på vanligt vis, med någon typ av sötning i, om man vill. Vi brukar söta med honung eller råsocker, vi tycker att det förhöjer smaken på både te och topping. I det här fallet sötade vi med koncentrerad saft och det funkar superbra.
Vårt råd är: kör, bara kör! Det kommer bli gott!